Slavernij-herdenking leidt tot protest
De herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in Amsterdam heeft geleid tot protesten tegen de bezuinigingen. Voorafgaand aan de herdenking was er een protestmars. Betogers vinden het niet terecht dat de subsidie aan het kennisinstituut over het slavernijverleden wordt geschrapt.
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis, NiNsee, moet door het schrappen van de subsidie zijn deuren sluiten. Slechts een klein deel blijft over.
De oprichting van het NiNsee, tien jaar geleden, werd door veel Surinamers en Antillianen gezien als erkenning voor het leed dat hun voorouders is aangedaan.
'Bezuiniging noodzakelijk'
Ruim duizend mensen woonden de herdenking bij. Het is 149 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft.
Premier Rutte sprak bij de herdenking. In een reactie op het protest benadrukte hij dat bezuinigingen, zoals op het NiNsee, noodzakelijk zijn vanwege de economische crisis. Dat staat voor hem los van het belang om het Nederlandse slavernijverleden te herdenken.