NOS NieuwsAangepast

Partij vd Dieren wil 'harde reset'

Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft op het congres in Doorn gezegd dat de economische crisis dwingt tot 'een harde reset'. De partij zegt dat de koers van de traditionele partijen leidt tot een onhoudbare situatie in termen van mededogen en duurzaamheid.

De PvdD pleit voor maatschappelijk verantwoord produceren en consumeren, waarbij consumenten reële prijzen betalen. Volgens haar is het schadelijk dat voor vier satéstokjes in de supermarkt niet meer dan 49 cent moet worden betaald. De kosten voor bijvoorbeeld het vlees, de verpakking en de distributie zijn kunstmatig laag, omdat de belastingbetaler eraan meebetaalt.

Thieme claimt "de groenste en meest hervormingsgezinde agenda" te hebben. Ze wil onder meer de hypotheekrenteaftrek afschaffen, de AOW-leeftijd verhogen en de duur van de WW verkorten.

Grijs en groen

Volgens Thieme is de keuze op 12 september tussen 'grijs' en 'groen'. Vrijwel alle gevestigde partijen horen volgens haar bij 'grijs'. Ze verwijt hen dat ze blijven vasthouden aan de traditionele groei-economie, waarin welvaart en welzijn worden gekoppeld aan een stijging van de productie en de consumptie.

"Wij willen dat banken niet meer speculeren op verliezen, maar investeren in duurzame sectoren waardoor banen gecreëerd worden. Niet investeren in megastallen, wapens en kernenergie, maar in innovatieve projecten voor hernieuwbare energie", aldus Thieme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl