NOS SportAangepast

Goud en zilver estafetteteams op EK

Bij de EK atletiek in Helsinki hebben de Nederlandse estafetteploegen opzien gebaard met twee medailles.

De mannen stuntten met goud en de vrouwen legden beslag op zilver én een olympisch ticket. Daar slaagden de mannen niet in. Beide teams verbeterden wel het Nederlands record.

Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk zetten 38,34 op de klokken en haalden daarmee 0,29 van de toptijd af die sinds de WK in 2003 in handen was van Timothy Beck, Caimin Douglas, Patrick van Balkom en Troy Douglas. Ondanks de prima prestatie was de tijd niet goed genoeg voor een olympisch ticket.

Voor Martina en Van Luijk is het hun tweede succes deze EK. Martina won al goud op de 200 meter en Van Luijk greep op die afstand zilver.

Vreugde groot

De vreugde in het Nederlandse kamp was groot. "We zagen de vrouwen zilver winnen, dus ik zei tegen die jongens dat we echt hard moesten gaan lopen en ook een medaille moesten gaan pakken. Dat is nog gelukt ook", lachte Van Luijk.

Mariano had veel vertrouwen getankt in de halve finales. "Zaterdag liepen we ook in baan acht en ik voelde me echt lekker. Ik had geen problemen met die bocht, dus ik zei tegen Churandy: doe jij maar 28 stapjes en ik haal je wel."

De ploeg heeft de Spelen nog niet uit het hoofd gezet. "We hopen dat NOC*NSF ons toch nog een kans wil geven. Dat ze inzien dat we goed bezig zijn en een erg sterk team hebben", zei Van Luijk.

Vrouwen stunten ook

De vrouwen liepen in Helsinki een tijd van 42,80. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel doken daarmee 0,10 onder het record dat vorige maand in Genève was gelopen. Toen liep Janice Babel in plaats van Schippers.

Nederland, dat zich zonder Schippers en Samuel nipt voor de finale geplaatst had, liet zich met soepele wissels van zijn beste kant zien. Duitsland was met 42,51 oppermachtig, maar slotloopster Samuel hield met een sterke race de Poolse vrouwen knap achter zich.

Oekraine had in de halve finales de snelste tijd laten noteren en gold met toppers als Olesja Povh (zilver op de 100 meter) en Marija Rjemjen (goud op de 200 meter) als favoriet. Een mislukte eerste wissel gooide echter roet in het Oekraïense eten.

Schippers: "Dit voelt zo goed"

Schippers stelde zaterdag nog teleur in de finale van de 200 meter, maar was nu wel op dreef. "Dit voelt zo goed", lachte de twintigjarige Utrechtse. "Dit geeft heel veel nieuwe energie."

Samuel: "Ik heb heel scherp op de streep gelet die Eva moest passeren voordat ik mocht starten. Daarna ging het allemaal zo snel dat ik er nauwelijks bij kon denken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl