NOS NieuwsAangepast

Europese olieboycot Iran van kracht

De boycot van Iraanse olie, waartoe de Europese Unie begin dit jaar heeft besloten, gaat vandaag in.

uranium verrijkt

De afgelopen maanden is de olie-export van Iran fors afgenomen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap verkocht het land in mei 1,5 miljoen vaten olie per dag aan het buitenland, tegen 2,5 miljoen een half jaar geleden.

Ministaatje

Analisten van de oliemarkt schatten dat Iran door de Europese en Amerikaanse boycot vanaf nu zo'n 40 procent minder olie uitvoert dan een jaar geleden.

Door de maatregelen loopt Iran dagelijks vele tientallen miljoenen dollars mis. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat de Iraanse regering zijn nucleaire ambities opzijzet.

Tot begin dit jaar ging bijna een kwart van de Iraanse olie-export naar de EU. Grote afnemers waren Spanje, Italië en vooral Griekenland. Het gemis aan Iraanse olie wordt opgevangen door meer olie aan te voeren uit Saoedi-Arabië, Irak en Rusland.

De BBC berichtte gisteren dat Iran de boycot probeert te omzeilen, door zijn olietankers onder de vlag te laten varen van het ministaatje Tuvalu in de Grote Oceaan. Volgens de Britse omroep zouden 15 van de 39 tankschepen zijn 'omgevlagd'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl