NOS NieuwsAangepast

Dag in het teken van congressen

De politieke partijen maken zich op voor de verkiezingen van 12 september. Vandaag hielden vijf partijen hun verkiezingscongres. Die bijeenkomsten waren bedoeld om de partijprogramma's en de kandidatenlijsten vast te stellen. En de politieke leiders gebruiken de congressen om zich te profileren en hun belangrijkste punten te presenteren.

PvdA-leider Samsom zei dat politici een eerlijk verhaal moeten vertellen over Europa. Volgens hem speelt premier Rutte met vuur door Europese afspraken "voor electorale consumptie bij te buigen."

Samsom zei dat het echte verhaal is dat we van het geleende geld minder terugzien dan we hoopten. Samsom zette zich ook af tegen het Europese beleid van PVV en SP. Volgens de PvdA-leider gaan de verkiezingen vooral over economie en banen. Hij zei dat de crisis geen natuurwet is en dat je je niet hoeft neer te leggen bij de grillen van de markt.

Arbeidsmarkt

CDA-voorman Van Haersma Buma zei op zijn congres dat PvdA en SP volgende generaties met schulden opzadelen. Hij wil dat politiek, werkgevers en werknemers na de verkiezingen een akkoord sluiten over de arbeidsmarkt. Hij verwees naar de jaren tachtig, toen dat ook gebeurde. Hij benadrukte verder dat het CDA kiest voor werk, gezin en samenleving.

SP-leider Roemer hekelde uitspraken die Rutte vorige week deed over de SP. Rutte zei toen dat hij zwetend wakker wordt van het idee dat Roemer in het Torentje komt. Volgens Rutte hangt er dan bij het Torentje een "flappentap" die geleend geld uitspuugt. Roemer zei daarover dat de flappentap juist hangt bij het Torentje van Rutte. De SP-voorman verwees onder meer naar de noodfondsen en garantiestellingen en zei dat Rutte de Nederlandse pincode uit handen geeft.

Ook partijleider Slob van de ChristenUnie zette zich af tegen Rutte. Hij verwijt de VVD-leider dat hij drie miljard euro wil bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking. Hij noemde de voorstellen van de premier populistisch en waarschuwde dat de VVD zich uit de markt prijst.

Groene politiek

Op het congres van GroenLinks zei partijleider Sap dat ze leiderschap mist bij andere partijen. Volgens haar is er geen toekomst zonder groene politiek. Ze zei dat VVD en CDA zichzelf zien als koopmannen van de BV Nederland.

Op de congressen werden verschillende veranderingen aangebracht in de verkiezingsprogramma's. Zo bepaalde het congres van het CDA dat de norm voor ontwikkelingssamenwerking 0,7 procent van het bruto binnenlands product blijft. De SP sprak zich uit voor 0,8 en de PvdA wil dat het budget omhoog gaat naar 0,8 procent als er geen tekort meer is op de begroting. Tot die tijd gaat de partij uit van 0,7.

Leeftijdsgrens voor alcohol

Na de congressen lijkt het steeds waarschijnlijker dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol omhoog gaat naar 18 jaar.

Op de kandidatenlijsten werden in het algemeen weinig veranderingen aangebracht. Bij GroenLinks stegen de Kamerleden Grashoff en El Fassed iets en bij het CDA komt Kamerlid Omtzigt alsnog op de lijst. Hij staat op de 39ste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl