NOS NieuwsAangepast

Rutte niet onder de indruk van kritiek

Premier Rutte is niet erg onder de indruk van de kritiek op zijn rol bij de onderhandelingen over de euro. De regeringsleiders van de eurolanden werden het vannacht eens over een gemeenschappelijk toezicht op de banken. Zodra dat er is, kunnen de noodlijdende Spaanse banken direct steun krijgen van het crisisfonds.

Een groot deel van de Tweede Kamer is blij met het resultaat, maar benadrukt dat Rutte verder is gegaan dan hij eigenlijk wilde. De premier zei op een persconferentie "dat de problemen van de Spaanse banken zo groot dreigden te worden dat het risico zou bestaan dat de hele Spaanse economie zou omlazeren."

Steun

In zijn commentaar op de reacties uit Den Haag zei Rutte dat er veel steun is voor wat er nu is afgesproken en hij ontkende dat hij een draai heeft gemaakt. Eerder was Rutte tegen rechtstreekse steun aan de banken, maar de premier benadrukte vandaag dat er toen nog geen afspraken waren gemaakt over gemeenschappelijk bankentoezicht. Dat is nu wel gebeurd. De kritiek in de Kamer heeft volgens Rutte alles te maken met de naderende verkiezingen.

Trots

De premier is trots op het resultaat. Hij zei dat Nederland de afgelopen 72 uur achter de schermen allerlei voorstellen heeft gedaan voor een oplossing.

Volgens hem waren er veel verdergaande plannen, zoals bijvoorbeeld het zo snel mogelijk invoeren van eurobonds of het gemeenschappelijk maken van de Europese spaartegoeden. "Dat is door hard onderhandelen allemaal voorkomen," aldus de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl