NOS NieuwsAangepast

Holleeder afwezig bij 'plukzaak'

Willem Holleeder is vandaag niet op komen dagen bij de rechtbank in Haarlem voor de ontnemingszaak tegen hem. Volgens zijn advocaat Stijn Franken heeft het Openbaar Ministerie Holleeder niet op de juiste wijze opgeroepen en moest de dagvaarding daarom nietig worden verklaard. De rechtbank heeft dit afgewezen.

Het OM wil in deze zaak Holleeder voor bijna 18 miljoen euro 'plukken'. Dat bedrag heeft Holleeder volgens het Openbaar Ministerie afgeperst van onder meer vastgoedmagnaat Willem Endstra en van Kees Houtman.

Het gaat onder meer om ruim 17 miljoen euro die Endstra aan zakenman Jan Dirk Paarlberg heeft overgemaakt. Dat geld was ook volgens het hof in Amsterdam bestemd voor Holleeder.

Vrijlating

Holleeder is voor de afpersingen veroordeeld tot negen jaar cel. Begin dit jaar kwam hij vrij nadat hij tweederde van zijn straf had uitgezeten. Mocht Holleeder door de rechtbank veroordeeld worden tot het betalen van het afgeperste geld en doet hij dat niet, dan kan het OM hem drie jaar vastzetten. Ook na deze periode vervalt de verplichting tot betalen niet.

Holleeders advocaat Franken betwist dat het geld dat Endstra heeft betaald aan zakenman Paarlberg ten goede is gekomen aan Holleeder. Paarlberg is onlangs tot vier jaar cel veroordeeld wegens het witwassen van de Endstra-miljoenen. "Maar het OM heeft ondanks jarenlang onderzoek nooit vastgesteld dat er geldstromen zijn geweest van Paarlberg naar Willem Holleeder'', stelt Franken.

'Geld gestald'

Het OM zegt dat Holleeder het afgeperste geld bij Paarlberg heeft gestald, zoals iemand anders zijn geld bij een bank onderbrengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl