NOS NieuwsAangepast

Beurzen houden winst vast

De Europese beurzen houden de winsten vast waarmee ze vanochtend zijn geopend. Beleggers reageren positief op de afspraken die de Europese leiders hebben gemaakt over de eurocrisis.

De AEX sloot 3,3 procent hoger op 307 punten. Vooral de financiële fondsen, waaronder ING en SNS, deden het goed. De graadmeters in Frankfurt en Parijs deden het nog iets beter dan Amsterdam met winsten van vier procent. Londen sloot 2,5 procent hoger.

De Amerikaanse beurs reageerde eveneens positief: de Dow Jonesindex sloot 2,2 procent hoger op 12.880 punten.

Ook de euro is dankzij het akkoord op de EU-top in waarde gestegen. De Europese munt noteerde bijna twee procent hoger dan gisteren, de grootste stijging van de euro in acht maanden.

Schommelt

De rente die de Italiaanse en Spaanse overheid moeten betalen om hun staatsschuld te financieren, is gedaald na het beraad in Brussel. De leiders hebben afgesproken dat niet alleen overheden, maar ook banken steun kunnen krijgen uit het noodfonds ESM. Daar zijn in het bijzonder Italië en Spanje mee geholpen.

De rente op 10-jaars staatsleningen voor Spanje schommelt nu rond de 6,5 procent, gisteren was dat 7 procent. De Italiaanse obligatierente staat op ruim 6 procent.

Ook de beurzen in Azië waren positief. De Nikkei-index in Tokio eindigde 1,6 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl