NOS NieuwsAangepast

BlackBerry-maker verder in het slop

Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM), de fabrikant van de BlackBerry, gaat 5000 werknemers ontslaan. Dat is zo'n 30 procent van het personeelsbestand. Aanleiding zijn de slechte cijfers van het afgelopen kwartaal.

RIM leed een nettoverlies van 518 miljoen dollar, terwijl het in hetzelfde kwartaal vorig jaar nog 695 miljoen dollar winst maakte. Een positief punt is dat het Canadese bedrijf zo'n twee miljard dollar op de bank heeft staan.

Concurrentie

De BlackBerry-fabrikant ondervindt hevige concurrentie op de smartphone-markt van Apple en Google, die met de iPhone en Android-telefoons marktaandeel van RIM wegkapen. Steeds meer analisten zien graag dat Research In Motion zichzelf laat overnemen.

Topman Thorsten Heins liet ook weten dat de komst van de eerste telefoon met BlackBerry 10 opnieuw vertraging oploopt. BlackBerry 10 is het nieuwe besturingssysteem voor BlackBerry-telefoons, dat beter moet opkunnen tegen de concurrentie en aantrekkelijker moet zijn voor app-ontwikkelaars. BlackBerry 10 verschijnt nu op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2013, een jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl