NOS SportAangepast

Sensationele zege Rosol op Nadal

Rafael Nadal heeft op Wimbledon al in de tweede ronde zijn meerdere gevonden.

De Tsjech Lukas Rosol, de nummer honderd van de wereld, was verantwoordelijk voor de sensationele eliminatie van de winnaar van 2010.

De Tsjech klopte de als tweede geplaatste Spanjaard met 6-7 (9), 6-4, 6-4, 2-6, 6-4. Rosol bestreed Nadal zoals de Zweed Robin Söderling dat in 2009 deed op Roland Garros: met harde services gevolgd door ziedende forehands. Die aanpak leidde destijds tot Nadals enige nederlaag ooit in Parijs.

Nadal, in 2011 verliezend finalist in Londen, werd naar achteren gedwongen en kwam niet in de rally. Hij beperkte zich daarom tot het in het spel houden van de bal, hopend op misperen of afzwaaiers van Rosol. Maar de foutenlast van de 27-jarige Tsjech bleef laag, ook in de tiebreak.

Rosol toont lef

Toch ging Nadal met de set aan de haal na drie gemiste setpunten van Rosol. De Tsjech bleek niet van de kook en hield vast aan zijn strijdwijze. Met succes. Met forehands en ook backhands die geregeld de 150 kilometer per uur overschreden, bracht hij Nadal aan het wankelen. Die sloeg terug in de vierde set, maar zijn winning mood werd onderbroken door de umpire die het dak wilde sluiten, waardoor de wedstrijd pas na een pauze van veertig minuten hervat kon worden.

Ook na de pauze bleef Rosol met de nodige flair spelen en hij brak Nadal direct. Zonder een spoor van twijfel maakte hij uiteindelijk de klus af met een lovegame op eigen service.

"Beste partij ooit"

"Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het is een wonder dat ik een superspeler heeft verslagen", zocht Rosol na afloop naar de juiste woorden. " Eerlijk gezegd word ik op dit moment overmand door emoties."

"Ik bleef op mijn eigen service concentreren en dacht verder nergens aan. Dit was mijn beste partij ooit. Ongelooflijk. Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren."

Murray zwoegt tegen Karlovic

Van de favorieten bereikte Andy Murray door een zege op Ivo Karlovic wel de derde ronde. De Schot won met 7-5, 6-7 (5), 6-2, 7-6 (4) van de Kroaat, die de vorige drie onderlinge duels ook had verloren.

In het duel tussen de servicekanonnen, dat opvallend genoeg met een break in beider eerste opslaggame begon, had de Schot grote moeite om vat te krijgen op Karlovic' spel. De Kroaat serveerde niet alleen sterk (zeventien aces), maar vollerend dreef hij Murray soms ook tot wanhoop.

In de tiebreak van de vierde set leidde een dubbele fout van Karlovic op 4-4 zijn ondergang in. Murray won de volgende twee punten doordat twee backhands van de Kroaat in het net belandden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl