NOS NieuwsAangepast

Kuipers moet wekenlang herstellen

Als André Kuipers zondag terugkomt uit de ruimte kan hij niet direct naar huis. Eerst moet hij een paar weken herstellen van de maandenlange gewichtloosheid, want die eist een zware tol van de astronauten in het ISS.

Kuipers' gezondheid wordt in de gaten gehouden bij het European Astronaut Center van ruimtevaartorganisatie ESA in Keulen. Daar houden artsen, fitnessexperts en een psycholoog de gezondheid van de Nederlander voortdurend in het oog.

Verzwakte spieren

Het team let er ook op of Kuipers wel genoeg sport. Iedere dag sporten is noodzakelijk, weet Frits de Jong, biomedical engineer bij ESA. "Je bent zes maanden in gewichtloosheid. Je hebt geen druk op je botten, geen druk op je spieren. En ook je hart hoeft weinig te doen. Dus die systemen worden lui, ze verzwakken. Dus het is heel belangrijk om te sporten, om ervoor te zorgen dat de spieren toch een bepaalde spanning houden, dat de botten niet te slap worden en dat je hart weet dat het moet kloppen om bloed rond te pompen."

Sporten kan in het ISS op drie manieren. Kuipers kan fietsen, trainen op een loopband (waar hij aan vastzit met elastieken) en oefenen met een speciaal spier-trainingsapparaat. "Dat is een heel belangrijk apparaat. Daarbij kan hij echt al zijn spieren, grote en kleine, trainen met een maximum van 250 kilo tegendruk." Als die training zijn vruchten afwerpt, kan Kuipers waarschijnlijk al kort na de landing, zij het ondersteund door anderen, zelf lopen.

Houston

Na de landing zit het werk van artsen in Keulen er op. De Jong: "Dan wordt het heel druk bij collega's van mij die hem opwachten in Houston. Die gaan hem de eerste twee, drie weken onder handen nemen om hem letterlijk en figuurlijk weer op de been te krijgen."

De Jong is zelf tevreden als Kuipers in goede gezondheid terugkomt. "Dat hij het idee heeft dat hij daar goed werk heeft gedaan zonder dat hij zich helemaal kapot heeft moeten werken. En dat zijn familie straks weer een gezonde André kan omarmen."

De ontkoppeling van de Sojoez-capsule met André Kuipers en de landing zijn zondag rechtstreeks te volgen via nos.nl en Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl