NOS NieuwsAangepast

Uitspraak overwinning voor Obama

De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de omstreden zorgwet niet ingaat tegen de grondwet, betekent goed nieuws voor de Amerikaanse president.

De hervorming van de gezondheidszorg is de grootste verandering in de Amerikaanse sociale zekerheid in tientallen jaren. Voor president Obama, die er veel tijd en energie in heeft gestoken, stond er dan ook veel op spel.

Als de rechters de zorgwet ongrondwettelijk hadden verklaard, was dat een enorme politieke nederlaag voor hem geweest. Met nog zo'n vier verkiezingsmaanden te gaan komt deze overwinning als geroepen.

Woede

Twee jaar geleden keurde de Democratische meerderheid in het Congres de zorgwet goed. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, reageerde destijds furieus: "Durft iemand dit een open proces te noemen? Transparant, zonder achterkamertjes, met open vizier de burger tegemoet? Hell no, you can't."

President Obama had iets voor elkaar gekregen wat talloze presidenten voor hem niet was gelukt: een verzekering voor bijna elke Amerikaan; de Democratische droom was uitgekomen.

De zorgwet is hard nodig, is de overtuiging van de president. Door de vergrijzing hebben meer ouderen zorg nodig, terwijl steeds minder mensen voor die zorg betalen. De kosten lopen nu volledig uit de hand. En Obama vindt het Amerika's morele plicht om goed voor z'n burgers te zorgen. Een land dat zichzelf als bakermat ziet van de westerse beschaving kan het zich niet veroorloven om 45 miljoen mensen onverzekerd te laten, zegt Obama.

Verzet

In de VS stuit het zorgplan bij ongeveer de helft van de bevolking op verzet. Veel werkgevers vrezen dat zij voor de premies moeten opdraaien.

Veel Republikein zijn bovendien allergisch voor een te grote invloed van de overheid op de burger. "De overheid hoeft niet voor mij te zorgen, dat kan ik zelf wel", klinkt het in het Republikeinse kamp. Dat spreekt misprijzend over 'Obamacare', een term die overigens door de Democraten is omgevormd tot geuzennaam.

Het verzet onder de Republikeinen is zo groot dat 26 staten naar het Hooggerechtshof zijn gestapt. De staten vinden dat de federale regering geen verplichte ziektekostenverzekering mag opleggen. En ze vinden het in strijd met de grondwet dat de regering boetes in het vooruitzicht stelt aan iedereen die zich niet verzekert.

Terugdraaien

Ook in de politieke arena beheerst de zorgkwestie het debat. Obama's tegenstrever bij de komende presidentsverkiezingen, Mitt Romney, maakte de hervorming van het zorgstelsel tot speerpunt van de strijd. Hij beloofde de wet op zijn eerste werkdag te zullen terugdraaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl