NOS NieuwsAangepast

Hof houdt zorgwet Obama overeind

De omstreden zorgwet van president Obama blijft overeind. Het Hooggerechtshof heeft dat bepaald.

Na drie openbare zittingsdagen hebben de rechters van het hof zich drie maanden lang in stilte over de kwestie gebogen. Vandaag werd duidelijk dat van de negen rechters er vijf voor 'Obamacare' hebben gestemd en dat opperrechter Roberts, de voorzitter van het hof, de doorslag gaf.

De hervorming van de gezondheidszorg is de grootste verandering in de Amerikaanse sociale zekerheid in tientallen jaren. Voor Obama, die er veel tijd en energie in heeft gestoken, stond er veel op spel. De uitspraak geldt als een overwinning voor de president.

Overheidsinvloed

Volgens de president is de zorgwet, die een zorgverzekering voor elke Amerikaan verplicht stelt, hard nodig. Door de vergrijzing hebben meer ouderen zorg nodig, waardoor de kosten uit de hand lopen. Bovendien ziet Obama het als z'n morele plicht om als beschaafd land 45 miljoen mensen niet onverzekerd te laten.

Maar het zorgplan stuit bij ongeveer de helft van de bevolking op verzet. Veel werkgevers vrezen dat zij voor de premies moeten opdraaien en veel Republikeinen zijn tegen te veel invloed van de overheid op de burger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl