NOS NieuwsAangepast

EU-top: toekomst muntunie centraal

In Brussel is de tweedaagse top van de Europese regeringsleiders begonnen over de toekomst van de muntunie. Onder meer het masterplan van voorzitter Van Rompuy van de Europese Raad wordt besproken.

Van Rompuy presenteerde zijn plan dinsdag, samen met de voorzitters van de Europese Commissie, de eurogroep en de Europese Centrale Bank. Onderdeel van het plan zijn euro-obligaties, een Europees garantiestelsel voor spaargeld, meer controle over nationale begrotingen en een Europees ministerie van Financiën.

Hogere rente

In aanloop naar de top pleitte bondskanselier Merkel uitdrukkelijk voor meer politieke integratie, waarbij Brussel meer macht krijgt. De Franse president Hollande is daarin terughoudender. Hollande hamerde de afgelopen tijd vooral op de noodzaak van maatregelen die de economische groei stimuleren. Onlangs kwamen Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje overeen om daar 130 miljard euro voor uit te trekken.

Frankrijk en ook Italië hebben zich voorstander getoond van de invoering, op termijn, van euro-obligaties. Die moeten de staatsobligaties van afzonderlijke landen vervangen. Economisch sterkere landen als Duitsland en ook Nederland zijn daar vooralsnog tegen. Ze vrezen dat ze daardoor een hogere rente gaan betalen omdat de rente een Europees gemiddelde wordt. Merkel zei deze week in de Bondsdag dat ze niet verwacht dat ze de invoering van euro-obligaties zal meemaken.

Details

Premier Rutte beloofde gisteren in een debat met de Tweede Kamer dat hij op de top niet met definitieve besluiten zal instemmen. De Kamer toonde zich in het debat uiterst verdeeld. PvdA, D66 en GroenLinks spraken zich uit voor verdere Europese integratie; de SP en de PVV zijn juist fel tegen de plannen van Van Rompuy. Het CDA vindt dat Rutte kleur moet bekennen en dat hij zich positiever moet uitlaten over Europa. Rutte zou tegen de kiezers in Nederland veel eurosceptischer zijn dan in Brussel.

De Tweede Kamer riep het kabinet wel eensgezind op om de Kamer en burgers in de toekomst beter te informeren als er Europese besluiten worden genomen om de economische crisis te bestrijden.

De verwachting is dat er op de EU-top in Brussel alleen rudimentaire afspraken worden gemaakt, de details moeten dan later dit jaar worden uitgewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl