NOS NieuwsAangepast

Turkse luchtafweer bij grens Syrië

Het Turkse leger heeft luchtafweergeschut en andere wapens naar de grens met Syrië gestuurd. De staatstelevisie liet beelden zien van een militair konvooi dat de poorten van een militaire basis in de grensplaats Yayladagi binnen rijdt. Yayladagi ligt in de provincie Hatay, in het uiterste zuiden van Turkije.

Op de Turkse staatstelevisie werd ook gemeld dat op andere plekken langs de grens met Syrië luchtafweergeschut is geplaatst.

Verhoogde staat van paraatheid

Het sturen van luchtafweergeschut is een reactie op het neerhalen van een Turkse straaljager door Syrië, afgelopen vrijdag. De NAVO heeft Syrië daarvoor scherp veroordeeld.

Premier Erdogan zei eerder in een toespraak in het Turkse parlement dat het leger in verhoogde staat van paraatheid is gebracht. Erdogan sprak van een "schandalige aanval" en een "vijandige daad".

De Syrische minister van Informatie zei gisteren in een telefonisch interview met een Turkse tv-zender dat de Syrische luchtafweer mogelijk dacht dat het toestel Israëlisch was. Zowel Turkse als Israëlische straaljagers zijn meestal van Amerikaanse makelij, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl