NOS NieuwsAangepast

Utrecht weert vervuilende auto's

Utrecht wil oudere vervuilende personenauto's weren uit het stadscentrum. Uiterlijk in 2015 mogen dieselauto's ouder dan 8 jaar en benzineauto's ouder dan 12 jaar het centrum niet meer in.

Het is een van de maatregelen om de stad schoner te maken. De luchtvervuiling ligt in Utrecht boven het landelijk gemiddelde. Het stadsbestuur wil daar iets aan doen, ook om aan de Europese normen voor 2015 te voldoen.

Overgangsregeling

De maatregel in Utrecht geldt ook voor mensen die in het centrum wonen. Voor hen komt er een overgangsregeling.

Zwaar vervuilende vrachtwagens zijn sinds 2007 al niet meer welkom in het centrum van Utrecht.

Utrecht is de eerste stad in Nederland die vervuilende personenauto's uit de binnenstad weert. Amsterdam was een paar jaar geleden hetzelfde van plan, maar uiteindelijk kwam het er niet van.

Niet enthousiast

De ANWB is niet enthousiast over het plan. Hoofddirecteur Van Woerkom zei in het Radio 1 Journaal dat het logischer zou zijn om deze maatregel in Amsterdam of Rotterdam te nemen, omdat de luchtproblemen daar groter zijn.

Ook vindt hij de grenzen van 8 en 12 jaar niet juist; een te groot deel van het wagenpark mag daardoor Utrecht niet meer in. De auto-organisaties Bovag en RAI-vereniging zijn het daarmee eens.

De Bovag vindt dat Utrecht moet kijken naar de hoeveelheid fijnstof die de auto's uitstoten. Daarnaast pleit de Bovag voor een landelijke regeling: anders ontstaat een lappendeken aan regels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl