NOS NieuwsAangepast

Rutte: geen definitieve besluiten

Premier Rutte belooft dat hij niet met definitieve besluiten zal instemmen op de Europese top van morgen. Hij deed die belofte tijdens het Tweede Kamerdebat over de top.

Volgens Rutte is het cruciaal dat landen in Zuid-Europa eerst door gaan met hervormingen. "We moeten voorkomen dat we akkoord gaan met maatregelen die ertoe leiden dat die hervormingsprocessen vertraging oplopen", aldus Rutte. Hij zal in Brussel het standpunt herhalen dat andere landen eerst hun begroting op orde moeten brengen.

Kritiek

De premier kreeg stevige kritiek in het debat. Een meerderheid verweet Rutte dat hij geen duidelijkheid over Europa geeft. Die meerderheid vindt dat hij meer kleur moet bekennen.

Maar Rutte zei "geen enkel bewijs in het debat gehoord te hebben dat ik twee gezichten zou hebben. Er was alleen retoriek, geen inhoudelijk onderbouwd bewijs".

Rutte nam afstand van de vijandige Europese houding van sommige partijen maar benadrukte dat hij ook niet voor verdergaande Europese integratie is, zoals sommige partijen willen.

Winst

Volgens Rutte was de winst van het debat dat de coalitie van VVD en CDA het uiteindelijk eens zijn. "We moeten naar meer Europees toezicht toe, maar eerst meer bankentoezicht, en het opruimen van rommel in de eigen landen". aldus Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl