NOS NieuwsAangepast

VN: geweld in Syrië geëscaleerd

Het Syrische bewind heeft zich in de afgelopen drie maanden schuldig gemaakt aan een reeks van mensenrechtenschendingen, waaronder een zorgwekkend aantal executies. Dat concludeert een onderzoekscommissie die was ingesteld door de Verenigde Naties.

Tegelijkertijd maken ook de opstandelingen zich volgens de commissie schuldig aan misdaden.

Burgeroorlog

De commissie, onder leiding van de Braziliaan Paulo Pinheiro, waarschuwt in haar rapport dat het geweld de afgelopen maanden "dramatisch is geëscaleerd".

Syrië dreigt daardoor verder af te glijden naar een bloedige burgeroorlog. Zowel het regime als de opstandelingen hebben de afgelopen tijd de beschikking gekregen over veel nieuwe wapens, zegt Pinheiro.

Wie er verantwoordelijk is voor de slachting in de Syrische stad Houla, waarbij in mei meer dan honderd mensen werden gedood, blijft onduidelijk. Milities die vechten aan de kant van het regime zijn "mogelijk" verantwoordelijk, schrijft de commissie.

Kinderen

Ook bestaan bij de onderzoekers zorgen over berichten dat opstandelingen in toenemende mate kinderen inzetten bij de strijd. Die zouden ingezet worden als boodschapper, kok of om medische spullen te bezorgen. Ze lopen daarbij het risico gewond te raken of te worden gedood.

Pinheiro heeft zijn rapport gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad van de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl