NOS NieuwsAangepast

Nieuw mineraal in meteoriet

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw mineraal ontdekt in een meteoriet. Omdat het materiaal waarschijnlijk is gevormd bij het ontstaan van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, denken de onderzoekers dat het ons meer kan vertellen over het ontstaan van planeten.

De meteoriet is zo'n 30 miljoen jaar ouder dan de aarde.

De onderzoekers ontdekten het mineraal met behulp van een elektronenmicroscoop in de Allende-meteoriet, die in 1969 in de Mexicaanse staat Chihuahua neerstortte. Het nieuwe mineraal is opgebouwd uit onder meer titanium-, zirconium- en zuurstofatomen.

Panguiet

Het mineraal is panguiet genoemd, naar een figuur uit een Chinees scheppingsverhaal. De reus Pangu creëerde lucht en aarde door met een bijl yin en yang van elkaar te scheiden.

De ontdekkers kozen voor deze verwijzing omdat het pangiet een van de oudste materialen in ons zonnestelsel is. Het ontstond toen de eerste vaste stoffen samenklonterden uit de gasnevel waaruit de zon ontstond.

Het is niet de eerste keer dat het onderzoek naar de Allende-meteoriet nieuwe vondsten oplevert. Eerder al werden acht nieuwe mineralen gevonden, zoals allendeiet, tistariet en kangiet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl