NOS NieuwsAangepast

Leegstand kantoren aangepakt

De overheid, beleggers en bouwers slaan de handen ineen om iets te doen aan de leegstand van kantoren. Ze ondertekenen vandaag een overeenkomst die ertoe moet leiden dat de leegstand terugloopt.

Kern van de overeenkomst is een fonds voor subsidiëring van sloop en het zoeken naar andere bestemmingen voor de leegstaande gebouwen.

De kantoormarkt verschilt van regio tot regio, maar globaal is één op de zeven kantoorpanden niet in gebruik. Oorzaak is dat er nog steeds nieuwe kantoren bijkomen. De gebruikers van de nieuwe panden laten elders een leeg gebouw achter.

Rekening

Zo vertrok Alcatel uit het bedrijvenpark Plaspoelpolder in Rijswijk. De Franse onderneming ging naar Hoofddorp om dichterbij Schiphol te zitten, zegt wethouder René van Hemert. Alcatel was niet de eerste die Rijswijk de rug toekeerde, de leegstand in de Plaspoelpolder is 23 procent.

"Er zijn heel veel panden waar al heel lang niets mee gebeurt", zegt Hans de Jonge, voorzitter van de werkgroep die de overeenkomst heeft voorbereid. Het probleem is dat de eigenaren van die gebouwen op elkaar wachten. "Eigenlijk moeten die gebouwen worden gesloopt, maar niemand wil de rekening betalen."

Uitkeringen uit het fonds moeten sloop of het zoeken naar een andere bestemming stimuleren. Het fonds wordt volgens de overeenkomst betaald door de eigenaren een bijdrage te laten betalen.

Kritiek

In Amsterdam zou 3 euro per vierkante meter moeten worden betaald. Wethouder Maarten van Poelgeest vindt dat afspraken over het fonds te vrijblijvend zijn. "Niemand zal vrijwillig meebetalen, er moet een verplichte bijdrage komen." In Amsterdam is berekend dat er in één jaar 50 miljoen euro binnen kan komen.

Leonie Janssen, hoofddocent planologie aan de Universiteit van Amsterdam, is kritisch over de overeenkomst. De afspraken maken het nog steeds mogelijk dat er nieuwe kantoren worden gebouwd, stelt Jansen. Ze verwacht dan ook niet dat er een einde komt aan de bouw van kantoren. "Voor zowel ontwikkelaars als beleggers en gemeenten is het financieel nog steeds aantrekkelijk om nieuwe gebouwen neer te zetten."

Het fonds zal dan ook niet helpen, zegt Jansen. Het tegendeel is volgens haar waar: "Door subsidie te geven op sloop, beloon je slecht gedrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl