NOS NieuwsAangepast

'Mazen in Wapenhandelsverdrag'

De hulporganisatie Oxfam Novib wil dat voor de verkoop van wapenonderdelen net zulke strenge regels gaan gelden als voor de wapenverkoop. Die regels moeten volgens de organisatie worden opgenomen in het nieuwe internationale Wapenhandelsverdrag, waarover de Verenigde Naties volgende maand vergaderen.

Oxfam Novib zegt dat er in het bestaande verdrag "gevaarlijke mazen" zitten. Door gebrek aan controle kunnen nu vrij eenvoudig wapenembargo's worden geschonden. Met de verkoop van wapenonderdelen en spullen om wapens te onderhouden zijn volgens de organisatie miljarden gemoeid.

Bouwpakket

In een rapport (.pdf) beschrijft Oxfam hoe de wapenindustrie wereldwijd opereert. Er wordt geschetst waar onderdelen voor oorlogsschepen of machinegeweren worden gemaakt en hoe die elders in elkaar worden gezet.

Eveline Rooijmans van Oxfam Novib: "Veel tanks, vliegdekschepen en geweren worden in stukken verkocht, net als boekenplanken in een meubelwinkel, zonder dat er vragen worden gesteld over het gebruik. Kopers kunnen de stukken dan zelf in elkaar zetten of iemand anders vragen dat te doen. Als de verkoop van onderdelen uit het VN-Wapenhandelsverdrag wordt gehouden, krijgen we mazen die groot genoeg zijn om er een vliegdekschip doorheen te laten. Dat mag niet gebeuren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl