NOS NieuwsAangepast

'Economie eigenlijk nog hetzelfde'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vandaag met het bericht dat Nederland uit de recessie is. Anderhalve maand geleden ging het CBS er nog vanuit dat de economie was gekrompen. Na een oproep op onze site kwamen er verschillende reacties binnen. Een aantal vragen hebben we voorgelegd aan economie-verslaggever Arjan Noorlander.

Marianne Kruit uit Amersfoort vraagt zich af hoe zo'n berekening van het CBS tot stand komt. Ze wil graag weten welke cijfers het CBS gebruikt. Volgens Noorlander kijkt het CBS voor hun berekeningen niet alleen naar de economische cijfers, maar bijvoorbeeld ook naar het aantal asielzoekers en de werkloosheid. "Ze doen zelf onderzoek en gebruiken ook informatie van andere onderzoeksinstellingen, zoals het UVW, de uitkeringsinstantie, en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Allemaal betrouwbare cijfers, alleen bleek de uitkomst achteraf toch even anders."

Groei

Marianne Kruit vraagt zich ook af hoe het komt dat de economie het afgelopen kwartaal is gegroeid en welke sectoren daarin een rol hebben gespeeld. "De economische groei komt vooral door de hogere uitgaven van de overheid", zegt Noorlander. "Het bezuinigen is in het eerste kwartaal van dit jaar iets minder goed gelukt, en dat is de economie ten goede gekomen." Noorlander benadrukt dat de overheidsuitgaven maar een klein aandeel hebben. "De echte groei komt van de export. Maar als we echt geld willen verdienen, zal de groei moeten komen van de consumenten die weer geld gaan uitgeven."

De vraag van Toine Claessen of deze kleine economische impuls positieve gevolgen heeft voor sectoren als de huizenmarkt, moet Noorlander met nee beantwoorden. "De huizenmarkt ligt nog steeds stil. Consumenten hebben nog te weinig vertrouwen om zo'n grote aankoop te doen. Deze kleine zwaluw maakt voorlopig nog geen zomer."

'Cijferspel'

Hanneke Becht wil graag weten of het nu echt beter gaat met de economie. Het bericht van het CBS over de economische groei lijkt haar meer 'cijferspel'. "Het CBS zelf zegt dat er eigenlijk weinig veranderd is", zegt Noorlander. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er eerst een kleine economische krimp van 0,2 procent was en de economie nu met 0,3 procent is gegroeid. "Dat is bijna geen verschil. Eigenlijk is de economie er hetzelfde aan toe als we de afgelopen maanden dachten. We zijn nu net boven de 0 uitgekomen, maar dat is nog geen oplossing voor de problemen."

Dit leidt bij verschillende kijkers tot de vraag of het CBS het bericht misschien brengt om 'de burger moed te geven'. Volgens Hanneke Becht is de enige verandering dat de bevolking denkt dat het nu beter gaat met de economie wat er wellicht toe leidt dat consumenten meer gaan uitgeven.

Verkeerde voorspellingen

H. Brons heeft het idee dat het CBS er vaak naast zit met de cijfers. Hij is daarom benieuwd of de berekeningen van het CBS achteraf worden gecontroleerd of geëvalueerd. Noorlander: "Na het eerste kwartaal is het CBS direct met een eerste oordeel gekomen. Toen zeiden ze dat er enige krimp was. Nu hebben ze alle cijfers nog eens goed bekeken en die bleken toch iets beter te zijn dan ze eerst dachten. Gedane uitspraken worden dus wel degelijk gecontroleerd."

De echte kritiek moet volgens Noorlander naar het CPB, het Centraal Plan Bureau. "Zij kijken vooruit, doen voorspellingen over de economie, bijvoorbeeld over de bezuinigingen die moeten worden doorgevoerd. Het CPB zou volgens sommigen veel te negatief zijn. Het CBS kijkt daarentegen alleen achteruit en baseert zich daarbij alleen op de feiten. Eigenlijk hebben zij dus heel goed werk gedaan."

Negativiteit

Veel kijkers vragen zich af of de economische situatie anders zou zijn als niet alle kranten, tv-programma's en deskundigen hadden gezegd dat het slecht ging in Nederland. Hebben we onszelf de put in gepraat, vraagt Marijke Gelens zich af. Volgens Noorlander is deze vraag vandaag ook aan het CBS gesteld. "Het Centraal Bureau voor de Statistiek denk niet dat consumenten veel meer geld waren gaan uitgeven als ze hadden geweten dat de economische groei er wel was."

Volgens het CBS baseren mensen zich veel meer op de werkloosheid die ze om zich heen zien en de dalende huizenprijzen. "Al die voortekenen zijn nog steeds heel slecht. Dus zelfs nu de economische groei een beetje terug is, zullen de mensen volgens het CBS liever het geld in hun portemonnee houden. De economie gaat niet als een gek weer draaien, het blijft kwakkelen", aldus Noorlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl