NOS NieuwsAangepast

FBI: extremisten in leger VS

De FBI vermoedt dat het Amerikaanse leger is geïnfiltreerd door meer dan honderd moslimextremisten. Zeker tien van hen zouden een ernstige bedreiging vormen. Dat zeggen bronnen tegen NPR, de Amerikaanse publieke radiozender.

De Amerikaanse federale recherche begon een onderzoek na de aanslag op de legerbasis Fort Hood in de staat Texas. In 2009 schoot majoor Nidal Hassan daar dertien mensen dood en verwondde tientallen anderen.

Volgens de openbaar aanklager werd hij aangezet tot zijn daad door de radicale imam Anwar al-Maliki. De in Amerika geboren al-Maliki kwam vorig jaar om het leven bij een aanval door een onbemand vliegtuigje in Jemen.

Familie

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn achter gesloten deuren op de hoogte gebracht van de dreiging. De voorzitter van de commissie voor Nationale Veiligheid in de Senaat wilde de cijfers niet bevestigen, maar zei wel dat hij verbaasd was over de aantallen. "Het waren er meer dan ik gedacht had."

Ook de FBI wilde niet ingaan op de cijfers. Een woordvoerder zei wel dat de dienst onderzoek doet naar militairen die een aanslag zouden willen plegen of die in contact staan met "gevaarlijke individuen".

Bij dat onderzoek wordt ook gekeken naar medewerkers van bedrijven die zaken doen met het leger en naar familie van militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl