NOS NieuwsAangepast

Turkije wil scherpe reactie NAVO

Turkije wil dat de NAVO het neerhalen van een Turkse straaljager door Syrië bestempelt als een daad van agressie tegen het hele bondgenootschap. De Turkse vice-premier Arinç heeft dat gezegd na afloop van een kabinetszitting.

Toen hem gevraagd werd of Turkije zich zal beroepen op artikel 5 van het NAVO-verdrag, zei Arinç: "Absoluut. Turkije heeft alle benodigde stappen daarvoor gezet."

Artikel 5 van het NAVO-verdrag houdt in dat een aanval op een NAVO-land wordt opgevat als een aanval op het hele bondgenootschap. Alle 28 lidstaten moeten daar dan wel mee instemmen.

Tweede keer

De NAVO vergadert dinsdag op verzoek van Turkije over een reactie op het neerhalen van het toestel door Syrië. Als de NAVO artikel 5 van toepassing wordt verklaard zou dat pas de tweede keer zijn sinds de oprichting van het bondgenootschap in 1949.

De eerste en enige keer dat artikel 5 in werking trad, was na de aanslagen van 11 september 2001 in New York, Washington en Pennsylvania. Op 2 oktober van dat jaar verklaarde de NAVO die aanval op de Verenigde Staten als een aanval op het hele bondgenootschap.

Verwacht wordt dat Turkije, maar ook andere NAVO-landen niet tot geweld zullen overgaan zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad en de Arabische Liga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl