NOS NieuwsAangepast

Immigratiewet Arizona afgewezen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een belangrijk deel van een controversiële immigratiewet uit Arizona afgewezen. Agenten mogen niet zonder aanleiding controleren of arrestanten illegaal in het land zijn.

Ook wordt het illegale immigranten niet verboden te werken en hoeven ze niet altijd hun papieren op zak te hebben. Arizona, dat aan de grens met Mexico ligt, had de wet aangenomen om illegale immigranten af te schrikken.

De beslissing van het hof wordt gezien als een opsteker voor president Obama. Hij had zich fel verzet tegen de wet uit Arizona en stelde dat alleen de federale overheid zich met immigratiezaken bezig mag houden.

Met die redenering ging het Hooggerechtshof niet helemaal mee en daarom werd een deel van de omstreden wet niet naar de prullenbak verwezen: de politie houdt de mogelijkheid mensen aan te houden als ze vermoeden dat ze illegaal in het land zijn. Wel moeten de agenten aangeven waar die verdenking op gebaseerd is.

Obamacare

Het Hooggerechtshof oordeelde vandaag ook dat minderjarigen niet levenslang kunnen krijgen zonder kans op vervroegde vrijlating. De zaak was aangespannen door twee jongens van 14 die in twee aparte zaken waren veroordeeld voor moord en daarom levenslang hadden gekregen.

Hoewel er sterk rekening mee gehouden werd dat het Hooggerechtshof vandaag ook de uitspraak over Obamacare bekend zou maken, gebeurde dat niet. De rechters zullen zich donderdag uitspreken over de vraag of Obama's plannen voor hervorming van de gezondheidszorg in strijd zijn met de Amerikaanse grondwet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl