NOS NieuwsAangepast

Arrestaties bij PKK-bijeenkomst

De Nationale Recherche heeft op een partijbijeenkomst van de verboden Koerdische organisatie PKK zeven mannen opgepakt. Dat gebeurde vrijdagavond op een camping in Zevenaar.

Bij de inval werd propagandamateriaal in beslag genomen. De PKK staat op de terrorismelijst van de Europese Unie.

De mannen verbleven in stacaravans op de camping. Het is niet bekend hoe lang zij daar al waren. De recherche was door Belgische collega's getipt dat de mannen op de camping wellicht paramilitaire trainingen hielden. Dat was volgens het OM niet het geval.

Duitsland

Zes van de zeven verdachten zijn weer vrijgelaten. Er waren niet genoeg aanwijzingen voor militaire activiteiten, zegt een woordvoerder. De mannen blijven wel verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Ze komen bijna allemaal uit Duitsland. Een van hen is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie omdat zijn verblijfsvergunning niet in orde was.

Goed georganiseerd

De PKK rekruteert in Nederland jonge Koerden voor de strijd in Zuidoost-Turkije, staat in het jaarverslag van de AIVD van 2011. Dat gebeurt volgens de dienst structureel en goed georganiseerd.

Doordat het geweld tussen het Turkse leger en de PKK in het afgelopen jaar is toegenomen, wordt ook de Koerdische gemeenschap in Nederland volgens de AIVD activistischer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl