NOS NieuwsAangepast

Schippers: tandartstarieven te hoog

Minister Schippers waarschuwt dat ze een experiment met vrijgegeven tandartstarieven stopzet als de prijzen niet omlaag gaan. De doorgevoerde prijsstijging noemt de minister "te hoog".

Begin dit jaar zijn de prijzen in de mondzorg vrijgegeven. In het eerste kwartaal van dit jaar leidde dat tot een stijging van de tandartstarieven met 9,6 procent, blijkt uit de 'marktscan mondzorg' die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag naar buiten bracht.

Ook blijken patiënten nauwelijks bij andere tandartsen terecht te kunnen voor deelbehandelingen.

Afspraken maken

Minister Schippers is daar niet blij mee. Zij had verwacht dat de prijzen juist zouden dalen en mensen meer keuzevrijheid zouden krijgen. Als de prijzen eind dit jaar niet "tot een acceptabel niveau" gedaald zijn beëindigt Schippers het experiment.

De NZa vindt de waarschuwing van de minister terecht, zei een woordvoerder op Radio 1. Volgens de toezichthouder moeten tandartsen meer afspraken maken met verzekeraars. Dat zou de enige manier zijn om de prijzen omlaag te krijgen en de kwaliteit te verbeteren. Waarom dat nu te weinig gebeurt, weet de NZa niet.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zegt dat de patiënt de verliezer is van de vrijgegeven tandartstarieven. "Dit experiment is in het leven geroepen, omdat het goed zou zijn voor de patiënt", zegt directeur Wilna Wind. Nu blijkt dat de prijzen zijn gestegen, moet volgens Wind het experiment stoppen.

Totaalprijs

De tandartsen zelf zeggen dat de prijzen helemaal niet stijgen. Rob Barnasconi, voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde, zegt dat "de theoretische bureau-exercitie van de NZa" een totaal ander beeld schetst dan praktijkonderzoek van de tandartsen zelf. Uit dat onderzoek, uitgevoerd onder 93.000 patiënten, zou eerder een daling van de kosten blijken.

Bovendien is een vergelijking van de tarieven van 2011 en 2012 praktisch onmogelijk, aldus Barnasconi. Tegenwoordig rekenen tandartsen een totaalprijs voor een behandeling. Voorheen werden alle onderdelen, bijvoorbeeld de vulling, verdoving en onderlaag, apart in rekening gebracht. De prijs van een vulling is nu wel hoger, maar bevat in tegenstelling tot vroeger ook de kosten voor de andere onderdelen, legde Barnasconi uit op Radio 2. Hij wil snel met de NZa om de tafel.

Het experiment zou drie jaar duren. De minister heeft de NZa gevraagd een voortijdige stopzetting voor te bereiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl