NOS NieuwsAangepast

Alle pubers op gesprek bij arts

Vanaf volgend jaar krijgen alle kinderen vanaf 14 jaar in het voortgezet onderwijs een gesprek met een arts of verpleegkundige. Het 'pubergesprek' is een onderdeel van een actieplan van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid.

Het doel van de gesprekken is om de gezondheid van jongeren te verbeteren. De leerlingen praten met een arts of verpleegkundige over seks, alcohol, drugs en overgewicht. Ook andere problemen zoals pesten kunnen aan bod komen. Volgens staatssecretaris Veldhuijzen is er nu te weinig aandacht voor jongeren van 14 jaar, die dan volgens de staatssecretaris "in hun moeilijkste fase" zitten.

Schoolarts

Op verschillende middelbare scholen komt al een schoolarts langs, maar dat gebeurt nog niet op alle scholen. De Tweede Kamer wil al langer dat er voor alle scholieren een puberspreekuur wordt ingevoerd. In totaal is 26 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.

Behalve gesprekken over gezondheid, krijgen jongeren ook voorlichting over gezond eten. Nu is het voor 14-jarigen moeilijk om een keuze te maken wat wel gezond is en wat niet, zegt Veldhuijzen. Er komt daarom ook lesmateriaal over gezonde voeding en meer aandacht voor gezond voedsel op scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl