NOS NieuwsAangepast

Schildpad Lonesome George dood

Op de Galápagoseilanden is Lonesome George (Eenzame George) doodgegaan. Hij was voor zover bekend de laatst levende Geochelone abigdoni, een ondersoort van de Galápagosreuzenschildpad.

Volgens een woordvoerder van het Galápagos National Park is George ongeveer honderd jaar oud geworden. Het dier werd zondagochtend door zijn vaste verzorger dood gevonden.

De schildpad was een publiekstrekker op de Ecuadoriaanse eilandengroep, waar Darwin de basis legde voor zijn evolutietheorie.

Voortplanting

Sinds 1972 hebben biologen geprobeerd om het dier zover te krijgen dat het zich voortplantte, maar dat is nooit gelukt. Meerdere schildpadvrouwtjes legden eieren van George, maar die wilden niet uitkomen.

Hoewel Lonesome George ongeveer een eeuw geleefd heeft, is hij volgens wetenschappers niet bepaald oud geworden. De verwachting was dat hij nog zeker enkele tientallen jaren voor zich had.

Opzetten

Er wordt een onderzoek ingesteld naar de doodsoorzaak van George. De beheerders van het park willen het beest nu opzetten en tentoonstellen.

Op de Galápagoseilanden leven zo'n 20.000 reuzenschildpadden. Jaarlijks trekt de archipel meer dan honderdduizend toeristen, die afkomen op de unieke natuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl