NOS NieuwsAangepast

Paraguay raakt verder geïsoleerd

Paraguay is door de andere Zuid-Amerikaanse landen geschorst als lid van het regionale handelsverbond Mercosur. De maatregel is een reactie op de afzetting van president Fernando Lugo door het parlement.

Lugo werd vrijdag weggestuurd naar aanleiding van het geweld vorige week op een landgoed. Bij een confrontatie tussen boeren en de politie kwamen toen zeventien mensen om. Lugo kreeg in het parlement het verwijt dat hij onvoldoende heeft gedaan om de sociale onrust tot bedaren te brengen.

Franco

Lugo werd vrijdag opgevolgd door zijn vice-president en grootste rivaal Federico Franco, maar nog geen enkele Latijns-Amerikaanse regering heeft Franco erkend. Het afgelopen weekend riepen Argentinië, Brazilië, Venezuela, Chili, Uruguay en Colombia hun ambassadeurs terug. De Venezolaanse president Chávez kondigde aan dat zijn land geen olie meer zal leveren aan Paraguay. "We erkennen deze regering niet", zei Chávez.

Lugo legde zich aanvankelijk neer bij zijn gedwongen vertrek, maar zondag kwam hij daar op terug. De ex-president sprak van een "parlementaire coup tegen de wil van het volk". Hij kondigde aan dat hij naar de Mercosur-top gaat, die deze week in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wordt gehouden.

Vaticaan

Een staat die de nieuwe president Franco meteen wel heeft erkend, is het Vaticaan. De pauselijke nuntius Elisio Ariotti, zocht Franco als eerste diplomaat op in diens paleis. De afgezette president Lugo was ooit bisschop, en toen hij tien jaar geleden overstapte naar de politiek werd hij door het Vaticaan aanvankelijk geschorst.

Tijdens zijn regering voerden de bisschoppen oppositie. Vorige week nog riepen zij Lugo op vrijwillig af te treden in het belang van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl