NOS WielrennenAangepast

Terpstra troeft Rabobank opnieuw af

Niki Terpstra is Nederlands kampioen op de weg geworden.

Hij reed op veertig kilometer van de meet weg bij negen medekoplopers, onder wie vier Rabobank-renners, en bereikte solo de finish. Lars Boom van Rabobank werd tweede, Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil-DCM derde.

Met 22 rondjes van 10,3 kilometer, waarin ook telkens vier klimmetjes genomen moesten worden, was het parkoers in Kerkrade al behoorlijk selectief en de aanhoudende regen maakte het nog een stuk zwaarder.

Op vijftig kilometer van de streep waren er ook nog maar 27 van de 113 man over. De voor Omega Pharma-Quick Step koersende Terpstra, die in dienst van Milram het Rabobank-blok in 2010 ook al te kijk zette, sprong weg op veertig kilometer van de streep en bleef weg.

Zware opgave

Hoe zwaar de wedstrijd was, bleek snel; Johnny Hoogerland, die bij een vroege vlucht betrokken was, hield het op vijftig kilometer voor gezien, net als Thomas Dekker. Boom en Terpstra versnelden daarna, maar raakten niet weg, waarna er voorin tien renners overbleven.

Met Boom, Robert Gesink, Bauke Mollema en Wilco Kelderman in de kopgroep zat Rabobank gebeiteld. Zij maakten zich ook nog geen zorgen toen Terpstra het op veertig kilometer nog eens probeerde. Het Rabobank-blok was sterk, Terpstra een eenling en de meet toch nog heel ver weg.

Toen Terpstra, die aanvankelijk nog in gezelschap van Bert-Jan Lindeman was, vijftien seconden had, was er nog weinig aan de hand. Dat was wel het geval toen Mollema wegviel en Boom en Gesink niet in staat bleken het gat te verkleinen.

Terpstra liep almaar verder uit en reed Boom op twee minuten. Boom zei na afloop onder de indruk te zijn van Terpstra's prestatie: "Ik dacht dat hij zichzelf op zou blazen."

Terpstra verrast zichzelf

"Ik sta er zelf ook van te kijken", was de eerste reactie van Terpstra zelf. "Ik wilde eigenlijk alleen een 'forcing' doorvoeren, maar alleen Bert-Jan Lindeman kon mee. Toen dacht ik: als de rest al naar de klote is, dan doe ik het wel alleen."

Achter Terpstra probeerden de mannen van Rabobank het gat te dichten, maar de voorsprong van de coureur van Omega Pharma werd alleen maar groter. "Tja, dat verbaasde me ook wel, als zulke mannen als Robert Gesink en Lars Boom achter je aan rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl