NOS NieuwsAangepast

Moslimbroeder Morsi wint in Egypte

Mohammed Morsi is de winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte. Dat heeft de kiescommissie in Caïro bekendgemaakt.

Met 52 procent van de stemmen versloeg Morsi zijn tegenkandidaat Ahmed Shafik, de laatste premier onder oud-president Mubarak. Shafik kreeg 48 procent.

Geweld gebruiken

De uitslag van de presidentsverkiezingen werd in Egypte met spanning tegemoet gezien. Op het Tahrirplein in Caïro verzamelden zich de laatste dagen al duizenden aanhangers van Morsi om zijn overwinning te vieren. Er werd gevreesd voor ongeregeldheden in het geval hij zou verliezen. De politie is geïnstrueerd om geweld te gebruiken als de bijeenkomst op het plein uit de hand loopt.

De uitslag van de Egyptische presidentsverkiezingen zou woensdag bekend worden gemaakt, maar dat werd steeds uitgesteld. De kiescommissie had naar eigen zeggen meer tijd nodig om klachten te behandelen. De laatste dagen had zowel Morsi als Shafik al de overwinning geclaimd.

Islamitische wetgeving

Mohamed Morsi trad aan namens de invloedrijke Moslimbroederschap. De nieuwe president is onder meer voorstander van meer islamitische wetgeving in Egypte.

De kandidatuur van Shafik was omstreden. Volgens een nieuwe wet mogen functionarissen uit de tijd van Mubarak geen politieke functie bekleden. Na een uitspraak van het Constitutionele Hof kon Shafik toch kandidaat blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl