NOS NieuwsAangepast

Turkije gaat met NAVO overleggen

Turkije gaat dinsdag met de NAVO-partners overleggen over het incident waarbij Syrië een Turkse straaljager neerschoot. Het overleg vindt plaats in het kader van artikel 4 van het NAVO-verdrag. Daar staat dat de lidstaten overleg voeren wanneer volgens één van hen het grondgebied, de politieke onafhankelijkheid of de veiligheid van één van de partners wordt bedreigd.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu haalde vandaag hard uit naar Syrië. Hij zei dat de straaljager per ongeluk wel in het Syrische luchtruim was geweest, maar zich al minutenlang boven zee in het internationale luchtruim bevond, toen hij werd neergeschoten.

'Geen waarschuwing'

Volgens Davutoglu is de F-4 neergeschoten zonder voorafgaande waarschuwing. Hij spreekt de Syrische bewering tegen dat Damascus niet wist dat het om een Turks toestel ging. Volgens hem was dat duidelijk te zien en werd het niet gecamoufleerd.

Davutoglu stelde verder dat het vliegtuig alleen vloog, ongewapend was en geen spionagevlucht uitvoerde, maar bezig was met het testen van radarapparatuur.

Spanningen toegenomen

Iran heeft Turkije en Syrië opgeroepen terughoudendheid te betrachten. In een telefoongesprek met Davutoglu zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken te hopen dat de landen de zaak met het oog op de stabiliteit in de regio vreedzaam oplossen.

Iran steunt het regime van Assad in Syrië tegen de opstandelingen. De spanningen tussen Turkije en Syrië waren al toegenomen doordat Turkije Syrische vluchtelingen opvangt en onderdak biedt aan het Vrije Syrische Leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl