NOS NieuwsAangepast

Meesten in VS tegen Obamacare

De meeste Amerikanen zijn tegen de hervorming van de gezondheidszorg. Volgens een peiling van Ipsos en Reuters wijst 56 procent de zorgwet van president Obama af en meent 61 procent dat het ongrondwettelijk is om mensen verplicht verzekerd te laten zijn. Het Amerikaanse Hooggerechtshof beslist komende week of de zorgwet in strijd met de grondwet is.

De hervorming van de gezondheidszorg wordt een belangrijk thema bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinen willen de zorgwet terugdraaien.

Concrete maatregelen

Uit de peiling blijkt dat de Amerikanen sterk langs partijlijnen verdeeld zijn, maar dat veruit de meeste onafhankelijke kiezers het met de Republikeinen eens zijn. Van de Republikeinen is 86 procent tegen de zorgwet en van de kiezers die zich onafhankelijk noemen is 73 procent tegen. Van de Democratische kiezers is driekwart voor.

Opvallend is dat concrete maatregelen uit de wet juist heel populair zijn. Zo vindt 82 procent van de Amerikanen dat verzekeraars mensen niet om hun ziektegeschiedenis mogen weigeren, 72 procent vindt dat bedrijven hun werknemers moeten verzekeren en 61 procent vindt dat kinderen tot hun 26ste meeverzekerd mogen zijn met hun ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl