NOS NieuwsAangepast

Diplomatieke actie tegen Paraguay

Na Argentinië heeft ook Brazilië zijn ambassadeur in Paraguay teruggeroepen in reactie op de afzetting van president Fernando Lugo. Hij werd vrijdag weggestemd door het parlement omdat hij zijn functie slecht zou hebben uitgeoefend.

De Argentijnse president Kirchner sprak eerder al van een "coup" en kondigde aan de kwestie aan de orde te zullen stellen tijdens een Zuid-Amerikaanse handelstop komende week.

Argentinië was het eerste land dat concreet maatregelen neemt tegen Paraguay; Brazilië volgde dat voorbeeld enkele uren later. Ook landen als Ecuador en Venezuela hebben zeer kritisch op de afzetting van Lugo gereageerd. Zij weigeren zijn opvolger Federico Franco te accepteren.

Volgens de regels

Franco probeerde op een persconferentie in het presidentiële paleis zaterdagavond de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij zei zeker te weten dat hij de andere Latijns-Amerikaanse leiders ervan kan overtuigen dat de afzetting volgens de democratische regels is verlopen.

Tegenover persbureau Reuters kondigde de nieuwe president aan dat hij bij zijn diplomatieke missie de hulp in wil roepen van Lugo, die zich bij zijn vertrek heeft neergelegd.

De crisis in Paraguay begon vorige week, toen bij een confrontatie tussen politie en boeren zeventien mensen om het leven kwamen. Lugo heeft die kwestie volgens het parlement niet goed aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl