NOS NieuwsAangepast

Mexico blundert met arrestatie

De Mexicaanse marine dacht deze week een grote slag te slaan in de drugsoorlog waarin het land verwikkeld is: de zoon van de meest gezochte drugsbaron van Mexico zou zijn gearresteerd. Maar inmiddels is gebleken dat het hem niet is. De Mexicaanse overheid heeft dat toegegeven.

De verdachte werd aan de media getoond als Jesus Guzman. Zijn vader, Joaquin "El Chapo" Guzman, leidt het machtige Sinaloa-drugskartel en zit sinds hij in 2001 uit de gevangenis ontsnapte, ondergedoken. Er staat 5 miljoen dollar op zijn hoofd.

Zoon Jesus zou flink zijn opgeklommen in de drugshandel en zijn arrestatie werd dan ook gebracht als de belangrijkste in jaren. Maar de gearresteerde man is in werkelijkheid autoverkoper Felix Beltran Leon, zegt het Openbaar Ministerie.

Moeder

Al een paar uur na de arrestatie ontstond twijfel over de identiteit van de arrestant. In een verklaring ontkende de advocaat van de familie Guzman dat de man de zoon is van de drugsbaas. De moeder van de autoverkoper zei tegen journalisten dat er geen enkele connectie is tussen haar zoon en Joaquin Guzman en zijn drugskartel.

Een paar uur later moest de overheid toegeven dat er een grote fout was gemaakt. Een gevoelige klap voor de Mexicaanse president Calderon, die probeert de drugsoorlog te bestrijden, maar daar weinig succes bij boekt.

Sinds hij in 2006 aantrad, zijn meer dan 55.000 drugsgerelateerde moorden gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl