NOS NieuwsAangepast

Kapotte ICD's bij hartpatiënten

In Nederland hebben zeker 147 mensen een defibrillator in hun lichaam gekregen die mogelijk niet goed werkt. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging voor Cardiologie, die via RTL Nieuws naar buiten kwamen.

Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden cardiologen onderzoek bij hartpatiënten met een apparaat dat hen helpt bij een hartstilstand. In Nederland hebben 1029 mensen zo'n ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator). De Vereniging voor Cardiologie zegt dat 147 patiënten een onbetrouwbaar apparaat hebben.

Kortsluiting

ICD's zijn defibrillatoren die in het lichaam worden geplaatst. De apparaten zijn met draden verbonden aan het hart. Wanneer een patiënt een hartstilstand heeft, geeft het apparaat een hevige stroomstoot om het hart weer te laten kloppen.

Bij sommige ICD's van de fabrikant St. Jude Medical gaat de isolatie van de draden makkelijk kapot. De draden liggen dan bloot en er kan kortsluiting ontstaan. De ICD werkt dan mogelijk niet als het hart problemen heeft.

Dikkere draden

Het was al bekend dat er een probleem was met de apparaten, maar dat zoveel patiënten in Nederland een kapotte ICD hebben, is nieuw.

St. Jude Medical erkent dat de draden kapot kunnen gaan, maar zegt dat de meeste ICD's ondanks de kapotte draden nog steeds werken. Het bedrijf heeft ondertussen een nieuw type ICD gemaakt met dikkere draden en betere isolatie.

In Amerika zijn zeker twintig patiënten overleden door de slechte ICD's. De patiënten in Nederland blijven onder verscherpte controle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl