NOS NieuwsAangepast

Syrië: neerhalen F-4 was ongeluk

Het neerhalen van een Turks gevechtsvliegtuig voor de kust van Syrië was een ongeluk en geen vijandige actie tegen een buurland. Dat heeft een woordvoerder van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Onbekend

De woordvoerder zei op de Turkse televisie dat de Syrische luchtafweer in actie kwam omdat er een onbekend vliegtuig het Syrische luchtruim binnenvloog. Dat de F-4 Phantom-straaljager uit Turkije kwam en op oefening was, wist Syrië volgens hem niet.

Verder zei de woordvoerder dat Syrië Turkije helpt bij het zoeken naar de vermiste piloten en het bergen van het wrak. Ook Turkije liet vanochtend weten dat er contact is tussen de landen over het incident.

Onderzoek

Turkije onderzoekt of het toestel in het Turkse of Syrische luchtruim vloog toen het werd neergeschoten en zegt dat het een incident is dat niet kan worden genegeerd.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Zebari heeft gezegd dat het incident een bedreiging vormt voor de stabiliteit van de hele regio.

Hij zei dat de crisis in Syrië onder meer door dit incident is geëscaleerd en dat een burgeroorlog gevolgen zal hebben voor Irak, Libanon, Jordanië en Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl