NOS NieuwsAangepast

Vrees voor Groningse kamernorm

Duizenden studenten in Groningen zijn bang dat ze binnenkort moeten verhuizen vanwege de zogenoemde 15 procentnorm van de gemeente. Een aantal straten in de stad mag maar voor maximaal 15 procent uit studentenkamers bestaan. De Groninger Studentenbond (GSB) trekt nu aan de bel.

Verhuurders die een kamer verhuren aan studenten, maar daar geen vergunning voor hebben, moeten die alsnog aanvragen. Als blijkt dat 15 procent van de straat al uit studentenkamers bestaat, wordt geen vergunning verleend en moeten de studenten gedwongen verhuizen. Er hebben zich tot nu toe 2200 mensen gemeld bij de GSB die vrezen dat ze in die categorie vallen.

De GSB denkt dat het nu nog moeilijker wordt voor studenten om huisvesting te vinden in Groningen. De prijzen schieten volgens de bond door de nieuwe norm omhoog. De studentenbond gaat er bij de gemeente op aandringen om het beleid te herzien. Tot die tijd geeft de bond voorlichting aan studenten over de regel. "Studenten kunnen dan bij het tekenen voor een kamer navragen bij de verhuurder of alles in orde is. Dat voorkomt verrassingen."

Spreiding

De gemeente heeft de 15 procentnorm ingevoerd om overlast door studenten te voorkomen door ze te spreiden over de stad. Maar de GSB noemt de norm oneerlijk. "Stel dat een straat eronder zit maar al wel veel last heeft van studenten, dan kunnen daar toch nog studenten bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl