NOS NieuwsAangepast

'Kabinet te positief over milieutop'

Milieudefensie is verbijsterd over het positieve oordeel van het kabinet over de resultaten van de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro. De milieuorganisatie is boos omdat er geen concrete afspraken zijn gemaakt over het afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen. "Dat was aanvankelijk wel de bedoeling", zegt campagneleider Geert Ritsema.

Op de VN-conferentie Rio+20 zijn de afgelopen dagen een groot aantal landen bij elkaar geweest om te praten over duurzame energie. Namens Nederland sprak staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

Ook staatssecretaris Atsma van Milieu was aanwezig. Atsma zei tijdens een bijeenkomst bij de consul-generaal in Rio over het resultaat van de top dat het "glas half vol is en niet half leeg". Dat is Milieudefensie in het verkeerde keelgat geschoten. De organisatie begrijpt niet waar deze opvatting op gebaseerd is.

Loze beloften

Milieudefensie zegt dat onder invloed van het bedrijfsleven milieumaatregelen loze beloften zijn geworden. Ritsema: "De lidstaten blijken ook niet bereid om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de milieuschade en mensenrechtenschendingen die ze veroorzaken. Zelfs niet om hen te verplichten daarover te rapporteren."

Onder meer Milieudefensie heeft tijdens de milieutop in Rio de VN opgeroepen de invloed van het bedrijfsleven op het milieubeleid terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl