NOS NieuwsAangepast

Groot dna-onderzoek voor Vaatstra

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden wil een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek in de Friese regio waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord. Het OM wil bewoners in het gebied vragen vrijwillig dna af te staan.

Tot het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek is besloten na een uitzending van Peter R. de Vries op 20 mei en op basis van de tips die daarna binnenkwamen. Het eerdere onderzoek naar verwanten van de dader is eind juli afgerond maar het OM wil niet wachten op die uitkomsten.

Toestemming

In de uitzending van Peter R. de Vries werd een aansteker getoond waarop dna is gevonden dat overeenkomt met sporen die de dader op het lichaam van Marianne Vaatstra achterliet. De tips hebben bevestigd dat die aansteker destijds werd verkocht in de buurt waar het meisje woonde.

Voor het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek rondom het gebied waar Marianne Vaatstra woonde moet het College van Procureurs-Generaal toestemming geven. Het onderzoek zal mogelijk nog dit jaar beginnen.

Burgerforums

Politie en het OM peilen de komende weken wat de bevolking vindt van zo'n onderzoek. Daartoe worden burgerforums in dorpen in de omgeving georganiseerd.

Als het OM toestemming krijgt is het voor het eerst dat in Nederland een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek wordt gehouden. Wel werd eerder in het onderzoek naar Vaatstra al dna bij 900 mensen afgenomen.

Eerder werd er al een verwantschapsonderzoek gestart in de landelijke dna-databank. Het Nederlands Forensisch Instituut kijkt daabij of er familieleden van de dader in deze databank zitten. Dit onderzoek zit in de laatste fase.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl