NOS SportAangepast

LeBron James is leedvermaak voorbij

Hij heeft er negen jaar op moeten wachten maar donderdag mocht LeBron James na de gewonnen NBA-finale dan eindelijk de Larry O'Brien trofee omhoog houden. Het was samen met de Finals MVP de enige prijs die nog ontbrak in de prijzenkast van James. Dit tot vermaak en plezier van velen.

Het leedvermaak bereikte eerder in deze NBA play-offs al zijn hoogtepunt. Tegen zowel Indiana Pacers als Boston Celtics kwam Miami Heat op achterstand na flinke oorwassingen. En als Miami verliest, krijgt er één iemand de schuld, James dus. Een tendens die nu al bijna twee jaar voortduurt en waarschijnlijk ook nooit meer zal stoppen.

´The Decision´

James riep dit min of meer op zichzelf af toen hij in 2010 live op televisie in een groots aangekondigde productie genaamd 'The Decision' de basketbalwereld op zijn kop zette met de woorden: "I'm going to take my talents to South Beach and join the Miami Heat". Zijn toenmalige thuisstad Cleveland voelde zich voor paal gezet, er werden fans gefilmd terwijl ze zijn shirts verbranden. 'Beat the Heat' was geboren.

En om het nog iets erger te maken, volgde er nog 'The Promise'. Tijdens zijn presentatie beloofde 'King James' een hoeveelheid aan kampioenschappen en zulke grootspraak wordt niet gewaardeerd in de basketbalwereld, waar wel eigenlijk?

Tot dan toe kon LeBron James nog op enige sympathie rekenen. Als leider van het nietige Cleveland Cavaliers bereikte hij één keer de finale(4-0 verlies) en werd hij twee keer verkozen tot Most Valuable Player van het reguliere seizoen. Maar het enige wat telt in Amerika zijn kampioensringen en James was de 'King without a Ring'.

Het grootste verwijt was dat James het liet afweten op belangrijke momenten waardoor Cleveland sinds die ene finale in 2007 nooit meer de eindstrijd haalde. Iets wat trouwens ook op het conto van Boston Celtics mag worden geschreven. Zij waren vaak het betere team dat James en co de voet dwars zette.

Slechts drie kwartjes

Bij Miami hoopte James, met de hulp van de andere twee topspelers Chris Bosh en Dwyane Wade, af te kunnen rekenen met Boston en eindelijk die felbegeerde kampioensring te veroveren. De rivalen uit Boston werden verslagen maar in de NBA-finale was Dallas Mavericks met 4-2 te sterk. Wat opviel was de productie van James in vierde kwarten, hij oogde verkrampt en afwezig. Een vaak herhaalde grap uit die tijd luidt: Een zwerver vraagt LeBron James om een dollar, deze antwoord: sorry, ik heb slechts drie kwartjes.

Hoe anders is het gegaan in de playoffs van dit seizoen. In de tweede ronde tegen Indiana verloor Miami de derde wedstrijd met negentien punten verschil en stond het 2-1 achter. In het hol van de leeuw leverde James een nu al legendarische prestatie met veertig punten, achttien rebounds en negen assists en het bleek de inspiratie te zijn die Miami nodig had voor het verdere verloop van de serie wedstrijden.

Galavoorstelling in Boston

Toen Boston Celtics een ronde later een 3-2 voorsprong meenam naar Massachusetts leek het einde nabij, Miami had in de afgelopen twee jaar slechts één keer weten te winnen in 'The Garden'. De messen werden al geslepen, het hoongelach zwelde aan maar verstomde na de eerste helft na weer een demonstratie van LBJ. James schoot twaalf van zijn dertien schoten raak en stond halverwege op dertig punten. De wedstrijd werd ruim gewonnen, de serie leverde een 4-3 zege op.

Zijn geweldige vorm in de playoffs kreeg nog een heroïsch vervolg in de vierde wedstrijd tegen Oklahoma City Thunder. James kreeg in een ongemeend spannend vierde kwart last van een hevige krampaanval, keerde even later strompelend terug op de vloer en scoorde prompt een verre driepunter. Miami nam met de 3-1 voorsprong een voorschot op de tweede NBA-titel uit de clubhistorie.

Een titel van vooral LeBron James. Natuurlijk is het een teamprestatie, hij kreeg veel hulp van Chris Bosh en Dwyane Wade en er was de ontzettend nuttige inbreng van secondanten als Shane Battier, Mike Miller en Mario Chalmers. Maar het zwaartepunt van het team is LeBron James, die nu met zijn eerste titel op zak pas echt kan gaan bouwen aan zijn 'legacy'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl