NOS NieuwsAangepast

Geen afspraak terugkeer Irakezen

Het is minister Leers voor Immigratie Intgratie en Asiel niet gelukt om een afspraak te maken met zijn Iraakse collega over gedwongen terugkeer van asielzoekers. In september praten de twee bewindslieden verder en tot die tijd mogen de asielzoekers uit het tentenkamp in Ter Apel in de opvang blijven.

Irak wil tot nu geen asielzoekers opnemen die door Nederland gedwongen worden terug te keren. Volgens de Iraakse minister komen er zoveel mensen terug naar Irak, dat het onmogelijk is huisvesting voor hen te regelen. Alleen al vorig jaar zijn zo'n 65.000 families teruggekeerd, zegt de minister. Hij verwacht dit jaar een veelvoud.

Leers heeft Irak nu 5,5 miljoen euro toegezegd voor projecten om de terugkeer toch mogelijk te maken. Het geld kan bijvoorbeeld worden besteed aan huisvesting. Maar dan moet Irak wel aan de gedwongen terugkeer meewerken.

Leers maakte verder bekend dat Nederland op universiteiten en hogescholen 50 plaatsen wil reserveren voor Iraakse asielzoekers.

Een woordvoerder van de groep asielzoekers uit Ter Apel is blij met dat ze tot september worden opgevangen. Hij hoopt dat de asielzoekers na de verkiezingen alsnog in Nederland kunnen blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl