NOS NieuwsAangepast

Steeds meer Vietnamezen in wiet

In de wietteelt in Nederland zijn steeds meer criminele Vietnamezen actief. Maar ze spelen hier niet zo'n dominante rol als in Duitsland, Groot-Brittannië en Tsjechië, zegt onderzoeksbureau Beke.

De Raad van Korpschefs had opdracht gegeven voor het onderzoek vanwege alarmerende berichten over de rol van Vietnamese criminele organisaties in de cannabisteelt.

De onderzoekers namen politiedossiers uit de periode van 2009 tot medio 2011 onder de loep. Uit de stukken blijkt onder meer dat vrouwen een belangrijke rol spelen in Vietnamese criminele organisaties. Van de verdachten was zeker 40 procent vrouw.

Witwassen

De meeste kwekerijen van Vietnamezen werden ontdekt in de omgeving van Helmond, vooral in woonhuizen. Veel verdachten hebben schulden, bijvoorbeeld door gokken. Sommige hoofdverdachten hadden een loempiakraam of nagelstudio om drugswinsten wit te wassen.

Achter enkele kwekerijen zaten criminele netwerken met internationale lijnen. Uit de dossiers blijkt volgens bureau Beke niets van extreem geweld of liquidaties in het Vietnamese circuit. Maar het kan zijn dat die verborgen blijven doordat de Vietnamese gemeenschap nogal gesloten is.

De onderzoekers zijn voorzichtig met conclusies, omdat doorgaans bij een inval na een tip over een wietkwekerij alleen mensen laag in de organisatie worden gepakt en vervolgd. De netwerken achter de kwekerij blijven vaak buiten zicht, terwijl de politie daar volgens de onderzoekers meer aandacht aan zou moeten geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl