NOS SportAangepast

Bollegraf ziet "mooie groep" speelsters

Het kan snel gaan in het tennis. Nog geen anderhalf jaar geleden uitte Fed Cup-captain Manon Bollegraf haar zorgen over het vrouwentennis.

Maar met drie speelsters in de tophonderd bevindt het Nederlandse vrouwentennis zich de laatste maanden in een 'luxepositie'. Bollegraf geniet aan de zijlijn mee van de opmars van onder anderen Kiki Bertens en Arantxa Rus.

"We zitten op dit moment in een soort spin-off. De toernooizege van Kiki in Fes heeft een enorme boost aan de andere meisjes gegeven. Alle puzzelstukjes vallen nu bij die meiden op hun plek. Nog niet zolang geleden moest ik nog aanhoren dat het niet veel was met het vrouwentennis. Dit is ongelooflijk fijn", constateert de oud-speelster aan de vooravond van Wimbledon.

Naast de goede optredens van Bertens en Rus op Roland Garros haalde Richel Hogenkamp onlangs voor het eerst het hoofdtoernooi op de WTA Tour in Bad Gastein. Ze verraste toen met een zege op de Duitse Julia Görges, een speelster uit de toptwintig.

Speelsters trekken aan elkaar op

"Zo iemand als Richel trekt zich op aan de prestaties van Kiki. Zij heeft ook gezien dat Kiki een toernooi heeft gewonnen, terwijl ze haar in de trainingen wel eens verslaat, dus zij gaat denken: dat kan ik ook. Die meiden hebben toch lang het idee gehad dat je zo vreselijk goed moet zijn om de tophonderd te halen. Maar nu is er veel meer vertrouwen."

Bollegraf genoot ook van het optreden van Arantxa Rus, die op Roland Garros de vierde ronde haalde. De Fed Cup-captain is de laatste speelster die er in 1992 in slaagde de kwartfinales te halen. "Na afloop grapte ik: 'gelukkig staat mijn record nog'. Maar ik hoop dat ze het heel snel zal verbreken. Als ik haar zie, dan gaan er wel flitsen door mij heen van hoe ik mij toen voelde. Ik weet wat er door haar heen gaat en wat ze er voor heeft gedaan."

"Heel graag naar Wereldgroep"

Nu de selectie in de breedte is gegroeid, hoopt Bollegraf volgend jaar op iets moois in de Fed Cup. "Ik zou heel graag met deze meiden naar de wereldgroep willen. Ik ben er ingestapt op een ongunstig moment, maar het is super dat het er nu zo goed uitziet. We hebben een mooie groep met ook Michaëlla Krajicek erbij. Ik hoop dat we mooie dingen kunnen gaan doen. Arantxa en Kiki hebben ook zeker hun limiet nog niet bereikt. Er zit nog veel rek in hun spel. Met Bibiane Schoofs zit er nog iemand aan te komen met mogelijkheden."

Het is alleen nog niet zeker of haar contract wordt verlengd. "Ik wil graag door, maar dat hangt af van de nieuwe technisch directeur. Ik vind het heel jammer dat Rohan Goetzke weg is. Het is zeker een gemis voor het Nederlandse tennis. Maar iedereen moet door en wij ook. Ik hoop dat er een goede situatie wordt gecreëerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl