NOS NieuwsAangepast

'Tankauto's creëren vrijdag files'

Vrijdag dreigt overlast voor automobilisten in de grensstreek. Als de Tweede Kamer instemt met de accijnsverhoging op tabak, gaan tankauto's vrijdag langzaam rijden op snelwegen langs de Duitse en Belgische grens om files te creëren. Volgens de vereniging van onafhankelijke benzinepomphouders, BETA, gaat het om een actie van individuele handelaren. De BETA staat achter de actiedreiging omdat de accijnsverhoging pomphouders veel omzet gaat kosten.

De vereniging denkt dat mensen hun sigaretten over de grens zullen halen. "Als in 2013 de accijns wordt verhoogd, is het prijsverschil met Duitsland en België twee euro per pakje", zegt Ewout Klok van BETA. De vereniging benadrukt wel dat ze tegen de daadwerkelijke uitvoering is van acties die de automobilisten hinderen. "Maar het doel ondersteunen we wel."

Tweede Kamer

In het Vijfpartijenakkoord staat dat de accijnsverhoging 371 miljoen moet opleveren. Veel te veel, zeggen de pomphouders. Vandaag behandelt de Tweede Kamer het plan. "Als ze akkoord gaan met de verhoging, gaat de actie door", zegt Klok. Waar en hoe laat de tankauto's precies gaan rijden, willen de boze actievoerders niet zeggen. De tankauto's zullen met ongeveer 30 kilometer per uur naast elkaar rijden op de snelwegen bij de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl