Amsterdam kandidaat-stad voor OS

Amsterdam wordt de kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028 als Nederland zich kandidaat stelt»
Amsterdam wordt de kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028 als Nederland zich kandidaat stelt mattrubens / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

Amsterdam wordt de kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028, mocht Nederland besluiten zich kandidaat te stellen.

De Nederlandse regering en het NOC*NSF beslissen in 2016 over de kandidatuur van Nederland voor de Olympische Spelen in 2028.

Amsterdam werd verkozen boven Rotterdam omdat de hoofdstad beter zou vallen bij het Internationaal Olympisch Comité. Ook speelde mee dat Amsterdam de Olympische Spelen al eens georganiseerd heeft in 1928.

Partnerstad Rotterdam

Volgens minister Schippers is afgesproken dat Rotterdam "partnerstad" wordt. Ze schrijft aan de Tweede Kamer dat de twee steden samen optrekken bij de mogelijke kandidatuur. Ze doen dat in nauwe betrokkenheid met Utrecht, Den Haag en de rest van Nederland, aldus Schippers.

Het IOC besluit pas in 2021 waar de Olympische Spelen van 2028 worden gehouden.

Deel deze pagina

Video

'Samen strijden voor sportiever Nederland'

Amsterdam is gekozen als kandidaat-stad voor de Olympische Spelen in 2028. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg vertelt.

Audio

  • Eurlings: R'dam wordt partnerstad A'dam kandidatuur OS 2028 Amsterdam wordt kandidaatstad voor de Olympische Spelen in 2028. Camiel Eurlings, voorzitter van het Olympisch Vuur, licht toe.
  • Sportwethouder: we hebben betere hotels dan Rotterdam Amsterdam wordt de kandidaatstad gekozen voor de Olypmische Spelen van 2028. Eric van der Burg, wethouder Sport van Amsterdam is... blij.
  • Amsterdam kandidaat-stad Olympische Spelen 2028 Het ging tussen Rotterdam en Amsterdam. En uiteindelijk heeft de hoofdstad gewonnen. Amsterdam wordt de kandidaat-stad voor de... Olympische Spelen in 2028, mocht Nederland besluiten zich kandidaat te stellen. Minister Schippers maakt dat later vanmiddag bekend. Verslaggever Edwin van den Berg

Video en Audio

Meer video en audio