NOS NieuwsAangepast

Assange zit in ambassade Ecuador

Wikileaks-oprichter Julian Assange is naar de ambassade van Ecuador in Londen gevlucht. De minister van Buitenlandse Zaken van Ecuador zegt dat de Australiër Assange politiek asiel heeft gevraagd en dat het land zijn verzoek in overweging neemt.

Een paar dagen geleden bepaalde de Hoge Raad in Groot-Brittannië dat de zaak tegen Assange niet wordt heropend. Groot-Brittannië wil Assange uitleveren aan Zweden.

Justitie in Zweden verdenkt hem van verkrachting en aanranding van twee vrouwen. De Wikileaks-voorman spreekt alle beschuldigingen tegen en zegt dat die politiek gemotiveerd zijn.

Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten. De VS heeft om uitlevering gevraagd, vanwege het onthullen van honderdduizenden geheime overheidsdocumenten via Wikileaks.

Garant

In een verklaring laat de Ecuadoraanse ambassade weten dat Assange in de ambassade kan blijven onder de bescherming van de regering van Ecuador tot er een beslissing is genomen over zijn aanvraag. Het verzoek is doorgegeven aan het verantwoordelijke departement in de hoofdstad Quito.

Ecuador schrijft dat de beslissing om de aanvraag van Assange te overwegen op geen enkele manier moet worden gezien als een inbreuk op de rechtsgang van Groot-Brittannië of Zweden.

Ecuador bood Assange in 2010 al een keer asiel aan, maar het land kwam daar toen van terug.

Assange zat in 2010 negen dagen in de cel in Groot-Brittannië. Hij werd op 16 december van dat jaar vrijgelaten na de betaling van 200.000 pond borg. Voor de borg van de Australiër stonden vele beroemdheden garant, onder wie documentairemaker Michael Moore en Bianca Jagger, de ex-vrouw van de Rolling Stones-zanger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl