NOS NieuwsAangepast

Nog voor negen dagen water

In één nacht drie kinderen die doodgaan van honger, dorst of uitputting. Dat is de situatie in vluchtelingenkampen in Zuid-Sudan. Duizenden vluchtelingen willen het geweld in buurland Sudan ontvluchten en hopen veiligheid te vinden in Zuid-Sudan. Volgens Artsen zonder Grenzen is er nog voor negen dagen water in de kampen. "Daarna is het waarschijnlijk hier ook over."

"Mijn kind is hier in het ziekenhuis, ze heeft diarree, is uitgedroogd en heeft wonden in haar mond. Ze is al vijf dagen ziek", zegt een vrouw in een vluchtelingenkamp bij Yida.

Zuid-Sudan scheidde zich vorig jaar af van Sudan. Maar in Sudan wonen meer volken die onafhankelijkheid willen. De Nuba's, die vlakbij de grens met Zuid-Sudan wonen, zijn één van die groepen. Het Sudanese leger bombardeert het Nuba-gebied, officieel om er rebellen uit te schakelen. Duizenden mensen uit het gebied ontvluchten het geweld.

Twee maanden

"We hebben twee maanden gelopen. Veel dorpen waar we doorheen liepen werden constant gebombardeerd, dus we bleven maar lopen. We aten fruit dat we onderweg vonden, of bladeren van bomen. Soms hadden we niets te eten", zegt een vrouw in tijdelijk vluchtelingenkamp.

Vorige maand leek het even de goede kant op te gaan. Toen trokken Sudanese troepen zich terug uit de Nuba-regio. Maar de vluchtelingen blijven komen. Meer dan 100.000 zijn het er inmiddels. Onder hen veel ouderen, kinderen en zwangere vrouwen, van wie er veel onderweg stierven. Te zwak om de looptocht te voltooien.

"Op sommige dagen komt de vrachtwagen met water niet langs en krijgen we helemaal geen water. De kinderen huilen en huilen, omdat ze zo'n dorst hebben. Soms hebben we twee dagen zonder water", aldus een andere vrouw in het vluchtelingenkamp Jamam.

Beter af

Volgens Artsen zonder Grenzen zijn de mensen in de kampen nog altijd beter af dan de 20.000 mensen die nog steeds onderweg zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl