NOS NieuwsAangepast

Vestia bereikt akkoord met banken

Woningcorporatie Vestia heeft een akkoord bereikt met een groep banken over het afbouwen van de zware schuldenlast. Vestia was in grote financiële problemen gekomen door speculatie met financiële producten.

De corporatie sloot bij verschillende banken risicovolle renteverzekeringen af. Om die positie in derivaten bij de banken af te bouwen, gebruikt Vestia 1,3 miljard euro die al aan de banken als onderpand was gegeven. Daarnaast leent de corporatie 0,6 miljard van diezelfde banken. Zelf brengt het bedrijf nog 100 miljoen euro in.

De corporatie zal daarvoor een beroep doen op saneringssteun. Dat betekent dat ook andere corporaties aan deze operatie zullen moeten meebetalen. De voorzitter van branchevereniging Aedes, Marc Calon, noemt dat een "aderlating voor de volkshuisvesting".

Geen risico

Met deze schuldensanering loopt Vestia geen risico meer als de derivaten in waarde dalen. Wel zal het bedrijf de komende jaren maatregelen moeten nemen om de nieuwe schulden af te betalen.

Begin deze maand werden de rentebetalingen over die schuld al stopgezet, zodat de positie van Vestia niet verder kon verslechteren. Op dat moment hadden de banken al een onderpand van Vestia van 1,3 miljard. Volgens betrokkenen is de schuld van Vestia aan de banken opgelopen tot zo'n 2,6 miljard nu. Vestia compenseert dat verlies niet volledig, dus ook de banken krijgen een deel van de rekening gepresenteerd. Zij moeten zo'n 600 miljoen euro afschrijven op dit debacle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl